Lyhyesti

Rantakylän ja Virkkulan kyläyhdistyksen tarkoituksena on kehittää Rantakylää ja Virkkulaa asuin- ja virkistysalueina sekä parantaa yleistä viihtyisyyttä. Katso kartasta asuinaluettamme.

Yhdistys toimii myös edunvalvojana kyliä koskevissa asioissa. Yhdistys järjestää erilaisia tilaisuuksia, tapahtumia ja kokouksia, joihin kaikki ovat tervetulleita. Kyläyhdistyksen säännöt.

Yhdistyksellä on vuokrattavana kalustoa, mm. myrskylyhtyjä, nokipannuja, pumpputermospulloja, kangaspuut, polkupyöriä ja potkukelkkoja.  Katso kalustoluettelosta mitä meillä on ja ota yhteyttä mikäli haluat vuokrata niitä.

Rantakylä on tärkeää pohjavesialuetta

Virkkulassa sijaitsee Liminganlahden opastuskeskus. Hyrynrannassa on kaksi lintutornia sekä vene- ja nuotiopaikkoja. Lahdella on kuusi kalamajaa, jotka ovatkin tämän alueen erikoisuuksia.

Maankohoamispolku lähtee opastuskeskukselta. Siinä havainnollistetaan opastetauluilla vuosisatojen aikana tapahtunutta alueelle tyypillistä maankohoamista.

Talvisin merialueella on hiihtolatu, jolle tulee liittymäladut Liminkajokea myötäillen Limingan keskustasta ja peltojen poikki Rantakylästä. Merialueella järjestetään talvisin sään salliessa kuutamohiihto.

Historiaa

Ensimmäiset tiedot Rantakylän ja Virkkulan asutuksesta ovat vuoden 1548 veroluettelosta, jonka mukaan Rannan ja Virkkulan kylissä oli 18 taloa. Asutuksen oletetaan syntyneen kuitenkin aiemmin, osin jo 1300- luvun loppuun mennessä.

Alunperin meri oli huomattavasti lähenpänä asutusta. Maankohoaminen ja Liminganlahden maatuminen ovat etäännyttääneet merta asutuksesta. Virkkulanrannassa on vielä 1800- luvulla suoritettu rahdin purkua ja lastausta. Kalastus on ollut tärkeä lisätulonlähde talollisille. Myös merenkulkua on harrastettu, sillä 1800- luvulla Pietilää ja Jurvalaa isännöivät merikapteenit.

Vanha asutus sijaitsee pienillä kumpareilla viljelysten ympäröiminä tai metsän reunoilla. Rantakylän vanhimmat talot muodostuvat kahdesta taloryppäästä; toisessa ovat Jurvala ja Toppilat; toisessa Pleisula, Jutilat, Sarvela ja Riivari, jonka vieressä on ollut lisäksi Routun talo.

Virkkulan vanha asutus sijaitsee Virkkulanmäellä. Siinä on ollut viisi taloutta, joista jäljellä ovat Anttilan, Annalan ja Pietilän pihapiirit. Tossavan ja Pääskylän talot ovat sijaineet Virkkulanojan länsipuolella. Kylien halki menevä Limingan ja Lumijoen välinen rantamaantie oli suurinpiirtein nykyisellä paikalla jo vuoden 1653 kartassa. Vanhoja kyläteitä risteilee Rantakylän ja Lumijoen välisellä Vanhamaantien-kankaalla ja ne voivat olla kankaan nimestä päätellen vanhempaa perua.

Lähde: Limingan kotiseutuyhdistys ry: Limingan Rakennusperinne, Rantakylä ja Virkkula 1994 Anneli Salmela: Lakeuden kulttuurimaisema 1996

Kylät tänään

Liminganlahden eteläpuolelle sijoittuneet Rantakylä ja Virkkula ovat osa Limingan arvokasta kulttuurimaisemaa. Alueen halkaisee Limingan ja Lumijoen välinen maantie. Meren puolelle jäävät rantaviljelykset ja harjualueen puolelle vanha asutus. Kylät ovat perinteistä maatalousaluetta ja täällä voikin vielä nähdä lehmiä ja hevosia laitumilla. Virkkulasta ja Rantakylästä harjun päältä avautuvat näkymät Liminganlahdelle aina Ouluun saakka. Liminganlahti on kuuluisa lintujen pysähdys- ja pesimispaikka.

Alueella kiemurtelee pieniä kyläteitä, joiden varsille asutus on pääosin sijoittunut. Täältä löytyy niin vanhoja pihapiirejä kuin uusia ja modernejakin taloja. Rantakylässä sijaitsevat Limingan parhaat ulkoilualueet. Soramontusta on kunnostettu monipuolinen uimapaikka niin kesä- kuin talviuimareille. Alueella on lentopalloverkkoja ja uutuutena frisbeegolfrata. Harjualueella ja uimapaikan ympäristössä kiertelee 6 km pituinen valaistu kuntorata / hiihtolatu. Metsään on merkitty myös muita maastolenkkejä ja kiintorastit sekä reittejä ratsastajille. Alueelta menee merkitty polkupyöräreitti nuotio- ja laavupaikoineen Vanhamaantiekankaan kautta Lumijoelle ja sieltä aina Siikajoelle asti.

Rantakylän koulussa ovat luokat esikoulusta kuudenteen ja oppilaita siellä n. 75. Koulun pihassa on mm. kiikkuja, liukumäki, kiipeilutelineitä ja talvisin pihaan on jäädytetty luistinrata.

Jäsenmaksusta

Jäsenmaksuksi päätettiin viimeisessä vuosikokouksessa 10€/talous. Jäsenmaksun voi maksaa yhdistyksen tilille Limingan Osuuspankki IBAN FI91 5233 0840 0283 18. Käytä viitettä 107.

Kyläluuta

Rantakylän ja Virkkulan "kyläluuta" on lähtenyt kiertämään kyläläisten koteja. Jos saat luudan kotiisi, toimi sen matkassa tulleiden ohjeiden mukaan. Toivomme sen tuovan iloa ja hyvää mieltä kyläläisille!

Yhteystiedot - Contacts
Galleria - Gallery
Palaute lomake - feedback form
Facebook link